Google analytics:

Qui va ser Joan Prim i Prats?

ag. 20, 2021 | Novetats

joan prim

Segur que, si has estat passejant per Reus, hauràs acabat en la Plaça de Prim. Una preciosa plaça rectangular pertanyent al Patrimoni Arquitectònic de Catalunya amb una distingida escultura. En el centre de la plaça trobem una estàtua eqüestre dedicada al General Prim.

Et preguntaràs… Qui és aquest tal General Prim? Continua llegint que t’ho expliquem de seguida!

Joan Prim i Prats va ser un polític i militar reusenc que va destacar per haver estat el president del Consell de Ministres d’Espanya i un dels artificiers de la Revolució de 1868.

Nascut a Reus l’any 1814 va ser el fill home d’un distingit matrimoni, van ser una família bastant acomodada de la zona. El que va resultar peculiar de la infància de Joan Prim, va ser la seva absència d’estudis. Malgrat tenir els mitjans i pertànyer a una classe social alta en l’època, va transcórrer la seva infància i adolescència establint les seves bases de líder enèrgic i valent; adjectius que posteriorment se li reconeixerien històricament.

Als 19 anys es va enrolar en el primer dels batallons de tiradors d’Isabel II que Reus va organitzar per a lluitar contra els carlistes. Després d’acabar la guerra en 1840 va aconseguir ser coronel amb tan sols 26 anys i el seu nom ja era un símbol d’honor.

Després del pronunciament liberal de La Granja, els constitucionalistes es van dividir en conservadors i progressistes. Aquests últims, dirigits per Calatrava i Mendizábal, van comptar amb l’adhesió de Prim. Es va presentar com a diputat per la província de Tarragona i va obtenir l’escó que li va fer començar a escalar posicions fins a Madrid. Aquests inicis en política es van convertir en l’eix de totes les altres activitats polítiques que va exercir durant els anys compresos en 1840 i 1870.

Així mateix, el 1870, Prim va ser assassinat mitjançant armes de foc en una emboscada el 27 de desembre. El seu cos va ser enterrat en el Panteó d’Home Il·lustres de Madrid, on va estar fins a 1970, any del centenari de la seva mort, seguidament perquè traslladat a un mausoleu del cementiri de Reus, després d’anys de reivindicacions per part dels ciutadans reusencs.

La vida de Prim va estar plena de valenties, commemoracions i punts clau que van posar l’accent i van marcar un punt tant en la història espanyola com catalana.

tu placer es nuestra

Prioridad