Google analytics:

Marià Fortuny

nov. 9, 2021 | Novetats

Marià Fortuny és un dels pintors més importants del segle XIX a Espanya juntament amb Goya i Eduardo Rosales.

Obres tan famoses com “la vicària” o “la batalla de Tetuan” són les que demostren el talent d’aquest artista que té les seves obres en museus com el Prat.

Però, qui és Fortuny?

Aquest artista va néixer al juny de 1838 a Reus amb el nom de Mariano José María Bernardo Fortuny i Marsal. Als sis anys de vida es va quedar orfe i va ser criat amb el seu avi, la persona que li va criar i li va donar les seves inquietuds artístiques fent que es formés en arts amb el pintor Domènec Soberano.

Es va traslladar a Barcelona amb 14 anys on va començar a treballar en el taller de l’escultor Comènec Talarn que va acabar fent que Marià Fortuny pogués començar a estudiar Belles arts.

Més endavant, en 1858,  es va traslladar a Roma per a ampliar els seus coneixements.

En 1860 va esclatar la primera Guerra del Marroc on la diputació de Barcelona va enviar a Fortuny per a convertir-se en el cronista gràfic de la contesa. Allí es faria pintor en el regiment del general Prim. En aquesta època pinto quadres com la Batalla de Tetuan i va suposar una evolució increïble per a la seva pintura.

Després de la seva estada a Àfrica, va tornar a Roma on es va casar amb Cecilia de Madrazo, amb qui arribaria a establir una amistat increïble compartint aficions com la tauromàquia, en aquesta època (1867) va pintar obres com Correguda de toros. Picador Ferit o la rectoria, obra que es considera el clímax de la seva carrera.

En 1874 tornaria Fortuny a Roma on acabà morint a causa d’una hemorràgia estomacal causada per una úlcera, diuen els rumors que per culpa de xuclar els pinzells per a netejar-los.

Les seves obres, com hem dit, estan exposades per tot el món. Com en l’MNAC de Barcelona, el museu Thyssen de Màlaga o el Hispanic Society of America a Nova York.

A Reus se li ha dedicat el Teatre Fortuny, un teatre que porta el seu nom que es va construir en 1882. També se li ha dedicat l’estàtua del condesito, que representa un personatge d’una de les aquarel·les del pintor.

tu placer es nuestra

Prioridad