Google analytics:

L’edifici més antic de Reus

gen. 9, 2023 | Novetats

L’edifici més antic de la ciutat de Reus.

El Castell del Cambrer és l’edifici més antic de la ciutat de Reus, i és l’únic testimoni del Reus medieval.

La història de l’edifici

El Castell del Cambrer va ser construït segurament en el segle XII, però existia amb seguretat al començament del segle XIII. Això va passar quan depenia del castellà. Després va passar per compra juntament amb la seva part dels drets senyorials, al canonge cambrer de Tarragona, amb qui el castellà compartia el domini de la vila.

L’edifici, documentat l’any 1171, era residència “dels cambrers de la vila”, que eren canonges a la Seu de Tarragona. En el seu inici havia de ser només una torre solitària situada en un turó i, destinada a vigilar els camins que confluïen al caseriu de Reus.

Ben aviat el Castell va perdre el seu caràcter i es va usar de casa forta, per a passar a actuar com a magatzem de les rendes agrícoles senyorials, i com a presó. Posteriorment, l’edifici va ser abandonat fins que el consorci de la Generalitat i l’Ajuntament el van restaurar i es va inaugurar l’Arxiu Històric Comarcal, el 1986.

En l’actualitat

El Castell del Cambrer està situat en la plaça del Castell. És un edifici entre mitgeres de planta baixa i dos pisos. La seva façana presenta gran simetria vertical, tant per les obertures com pels dos cossos laterals de pedra que marquen el conjunt. De l’antic Castell del Cambrer, només queden uns arcs apuntats a la planta baixa i en el primer pis. Tot el conjunt és adossat a la Prioral de Sant Pere, que està just enfront d’Hotel Centre Reus.

Després de la reforma, que va començar durant els primers mesos de l’any 2018, i que tenia un pressupost de 144.450,00 euros, el Castell del Cambrer, un edifici històric del segle XII. També és la construcció conservada més antiga de la ciutat de Reus i, es troba en les condicions adequades per a convertir-se en un centre de referència per a la ciutadania i en un espai ideal per a acollir iniciatives culturals de tota mena.

Actualment, és una sala d’actes polivalent per xerrades, exposicions i altres actes

T’animes a visitar-ho?

tu placer es nuestra

Prioridad